Past tense story~

Saya di awal usia sudah terbiasa mendengar lagu lagu English bergenre rock dari MCR, Muse, Simple Plan, Green Day, All American Reject dan yang seangkatan dengannya. Bukanlah saya memang sangat meminati musik seperti itu. Tapi ianya adalah kerana pengaruh yang dibawa oleh adik saya pada zaman belasan hingusan kami. Ya, adik lelaki saya yang sorang tu.

There is a moment when my sister and elder brother went to boarding school, and its just me and my adik left at home. So, I guess thats how we started to build good relationship together. Ya, we used to be like long last enemy during our childhood. Jadinya nak cerita, during that moment lah apa yang adik dengar, saya terdengar sekali. Simple. haha

Jadi bila dah masuk zaman young adult ni, dah makan banyak tahun jugak lah tak terdengar lagu macam tu. Bila terjumpa dalam folder kawan, terasa nak dengar semula. Its more like to recall back my teenage memory. Yalah, tak biasa ke rasa, bila dengar lelagu lama, kita akan terbawa ke kenangan yang sezaman dengan lagu tu. Surprisingly, some of the lyrics masih lekat dalam kepala. Kagum lak rasa dgn sistem memori kita, walau dah lama tak dengar, tapi ia ada je mcm tersimpan kemas dalam laci memori.  Kawan cakap, “boleh tahan jugak kau ni”

Mengenangkan masa lampau membuatkan saya bersyukur dengan apa yang ada pada hari ini. Mengingat masa lampau membuat saya berfikir apa akan jd sekiranya saya biar saja diri saya sama dalam keadaan yang dulu tanpa sekelumit pun usaha mengislahkan diri. Merenung semula masa lampau mengingatkan saya pada perkara-perkara yang tidak mahu diulang semula. Ahh, terlalu banyak masa lampau mengajar. Sekali sekala, ingatlah semula, dan beriktibar darinya.

….

Recently bila terbaca kisah MCR nak bubar, saya pun pergi lah cakap kat kawan, “weh MCR nak disband lah. Lagu depa best2 kot dulu”.

Kawan cakap “Aku rasa ko jelah kawan yang aku jumpa yang berketerampilan mcm ni, tapi ada dgr lagu2 yg macam ni”

Saya senyum je sambil terdetik dalam hati, Nak buat guane, dah sebahagian dari masa lampau. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: