Untuk First-timer

Politik tu kotor. Kotor! Menyampah aku. Rimas.

Hmm.

Pernah saya menaiki teksi pakcik yang berbangsa India, beliau memecah sunyi dengan bertanya mengenai kos yang saya ambil di UPM. Saya berbalas sepatah-patah. Bukan lah saya tidak mahu beramah, tapi hanya sikap berhati-hati membatasi. Teringatkan pesanan orang-orang tersayang.

Beliau teruskan soalan dengan skop kerja, gaji basic dan sebagainya. Perbualan makin rancak, pakcik ni macam educated juga orangnya, analisa aku. Dia kelihatan banyak tahu. Mesti memang kaki borak dengan semua yang naik teksi dia. Dan juga mungkin seorang yang banyak membaca. Yalah, kita boleh beza kan orang yang banyak membaca dengan tak. Ke tak?

Perbualan berunsur politik bercambah. Minat aku mula tertarik. Dari isu gaji basic, ke permit teksi, ke projek kroni. Ternyata beliau ada nada kesal dan marah. Ya aku faham. Isu tersebut semua bersangkutan dengan hidupnya. Gaji basic anaknya, permit teksinya, semua mempengaruhi ekonomi hidupnya. Kehidupan beliau terkesan dek ketidakadilan pentadbiran semasa.

“Kalau macam ni sampai bila kita nak rasa senang…”

Ha, ada ke yang nak kata siapa suruh tak belajar rerajin dulu, dah keje bawak teksi je, terima jelah kenyataan. Nak senang berusaha lebih lah!

Serius kering hati anda…

Saya membesar bukanlah dalam keadaan buta isu politik. Ingat lagi masa tahun Anwar Ibrahim dipenjara tu, ayah makan sambil2 bangun pi tengok berita kat ruang tamu. Ayah kisah isu politik. Mak juga. Bila mereka bersembang saya dengar jugak. Cuma waktu muda tak berapa nak endah. Sebab apa tak endah, sebab tak effect apa pun kat aku kalau aku kesah ke tak!

Bila masuk uni, Alhamdulillah bukan setakat belajar baca buku untuk score setiap final exam, tapi belajar perkara-perkara tak masuk exam jugak. Belajar menilai. Belajar cakna. Dulu perkataan cakna pun tak tahu apa maksud. Haha.

Pilihanraya kali ni saya dah boleh mengundi. Serius rasa semangat. Mengundi ni bukan je takat pi mengundi ikut gerak hati, then tengok siapa menang pastu dah pasrah je apa jadi next five years. Serius hidup kita akan datang, kita boleh corakkan dengan undi kita ni lah ha. Nak nak umur semacam saya, 5 tahun akan datang memang kritikal untuk bina ekonomi, bina keluarga, bina kehidupan.

Itu isu kealertan kita. Bagaimana dengan soal tanggungjawab memilih pemimpin.  Kita yang mengaku Islam sebagai agama rasmi yang bukan sahaja dalam IC harapnya, kita perlu faham dan jelas juga mengenai ciri-ciri pemimpin yang seharusnya kita pilih. Pemimpin kita bukan hanya boleh mentadbir, tapi boleh menerapkan hukum Islam, melaksanakan amal ma’ruf nahi mungkar. Kita yang benci pada kemaksiatan dan kemungkaran pasti sedar ada yang tak kena dengan sistem pentadbiran negara kita selama ini.

Jadi untuk mengelakkan ada unsur-unsur menghasut kat sini, buatlah penilaian. Jangan buat tak tahu. Kalau konfius jugak nak undi siapa, ha tanya lah Ustaz Azhar Idrus. hehe

## Sesiapa yang mengabaikan politik, akan jadi mangsa politik.

Sedih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: