MInd vs Body

speed

Tinggal kurang dari 2 bulan dari sekarang, bakal bergelar graduan. Kalau dalam perlumbaan, ni lah masa nak pecut. Studen Final Year, nak sibuk dengan apa lagi kalau bukan Final Year Projek (FYP). Penat, memang penat. Kekadang rasa boleh pusing biji mata ni baca jurnal, taip huruf di keyboard dan menghadap skrin di mana proses itu berlaku secara berselang seli dalam tempoh lebih satu jam. Kadang-kadang 2-3 jam juga. Mau tak rasa macam nak tercabut biji mata?

Penat biasanya akan mengundang ngantuk. Ngantuk ubat dia tidur lah kan. Tapi kalau nak layan ngantuk je, kerja yang banyak sampai bila nak siap. Jadi tanam dalam kepala, your mind is stronger than body! Its all about controlling your mind.

Jadi kalau malam ni, draft FYP tak siap lagi tp tetap nak tidur melayan ngantuk,  terbukti lah kelemahan mengawal akal sendiri. Kalah. Kalau perang kecik sekecik kuman ni pun boleh kalah, macam mana nak hadap segala obstacles yang sebesar gajah besar dia kalau nak dibandingkan dengan kuman atau pun lebih besar lagi dari gajah, kat dunia luar universiti sana? Lagi lah perlu ketahanan akal yang tinggi. Kalau tak, habis lah. Habis..

Jadinya, bila baca Mathurat pagi petang, highlight lebih sikit lah part

“Allahumma, aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah, dan aku berlindung padaMu dari sifat lemah dan malas, dan aku berlindung padaMu dari sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung padaMu dari cengkaman hutang dan penindasan orang.”

Ni monolog saya. Pesanan untuk saya. Juga untuk teman-teman. Yang sekapal ngan saya.

Selamat bermujahadah!~

Advertisements

One thought on “MInd vs Body

  1. nohiman says:

    all the best mi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: